CORINE NARANJI

 

Homepage   

Nieuws

EnglishUK   

Corine

Bittere Thee

Bitter Tea

Nou, Doei !

Gastenboek

Kinderboeken:

Zahra

Alles is anders

Lina & Lotte

Het geheim van Lina & Lotte

Een kast vol kleren

Zij is dun en ik ben dik

Boekenbeurt

Recensies

Foto´s

Lezingen

Gastenboek


 

Recensie:                                           


ChickLit.nl (
Wendy) op 1 juli 2009:
Larissa is twaalf en dol op snoepen. Ze voelt zich onzeker, want ze is veel te zwaar voor haar leeftijd. Maar door het gepest van de meiden uit haar klas, gaat ze juist nog méér snoepen om zich beter te voelen. Alles verandert door haar nieuwe buurmeisje, Merel. Zij is het tegenovergestelde van Larissa: ze is superdun. Aanvankelijk is Larissa jaloers, tot ze ontdekt dat Merel ziek is: ze heeft anorexia. De meiden leren elkaar steeds beter kennen en ontdekken dat ze elkaar kunnen helpen. En dat is hard nodig, want Merel draagt een groot geheim met zich mee...
Larissa’s gedachten en gevoelens worden beschreven in dagboekvorm, die van Merel worden verteld in de derde persoon. Hun gedachten en emoties over eten, hun onzekerheid en geheimen zijn erg realistisch. Het laat zien dat er meer schuilt achter eetproblemen; dwangmatig wel of niet eten staat vaak symbool voor iets heel anders.
Het mooie, vlot geschreven verhaal geeft op een toegankelijke manier inzicht over hoe tienermeisjes met een eetprobleem omgaan. De cover is aantrekkelijk vormgegeven. In de dagboekstukjes wordt soms het een en ander herhaald, maar dat stoort nauwelijks.
Achterin het boek is informatie te vinden over anorexia.
Zij is dun & ik ben dik
is een aangrijpend en ontroerend verhaal over eetproblemen en vriendschap.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recensie Biblion

Brugklasser Larissa is dol op snoep en daardoor te dik. Haar buurmeisje lijdt aan anorexia. Het zijn geen domme meiden, maar ze worstelen erg met hun probleem. Larissa wordt geplaagd en de in haar ogen prachtige vriendin Merel heeft door een traumatische ervaring grote problemen met haar lijf. De internetsite Pro-ana, die Merel regelmatig bezoekt, dreigt haar nog verder van een gezonde levenswijze af te houden. Wederzijds begrip en vertrouwen en een nieuwe uitdaging helpen de meiden hun leefpatroon te doorbreken. Ze gaan op streetdance en geven zich voor een schoolwedstrijd op als popzangeressen.
Het verhaal bestaat uit 26 korte hoofdstukken. Dagboekfragmenten van Larissa (cursief gedrukt) worden afgewisseld met beschrijvingen van Merels belevenissen. Het tijdsverloop is ongeveer een maand. Hun probleem wordt met veel begrip van binnenuit beschreven, waardoor veel meiden zich in een van hen zullen herkennen. De argwaan waarmee een omgeving vol goede bedoelingen op afstand wordt gehouden en de trucjes om je verslaving te kunnen volhouden, zijn duidelijk, maar niet veroordelend beschreven. Pas als de meiden ten volle hun probleem durven te erkennen, ligt de weg naar het afkicken van hun gewoontes open.
Vanaf ca. 11 jaar.
<BR>Conny Meijer