CORINE NARANJI

 

Homepage   

Nieuws

EnglishUK   

Corine

Bittere Thee

Bitter Tea

Nou, Doei !

Gastenboek

Kinderboeken:

Zahra

Alles is anders

Lina & Lotte

Het geheim van Lina & Lotte

Een kast vol kleren

Zij is dun en ik ben dik

Boekenbeurt

Recensies

Foto´s

Lezingen

Gastenboek


 

Recensie Lina & Lotte:

NBD|Biblion:
Lina, een 14-jarig Marokkaans meisje, mag van haar vader niet naar het schoolfeest. Zij wil vooral om Robin te ontmoeten, op wie zij verliefd is. Lotte bedenkt een plan met als gevolg een letterlijke botsing tussen twee culturen. Individualiteit en gemeenschap zijn hier in het geding. Wie wint? De auteur heeft een multiculturele achtergrond. Ze schreef eerder een volwassenen roman (Bittere thee) en twee kinderboeken (Zahra en Alles is anders). Chronologisch verteld verhaal in zestien hoofdstukken met regelmatige tijdsaanduidingen als titel. Het verhaal speelt zich af in twee weken en is verteld met wisselend perspectief, meestal bij Lina, soms bij Lotte. De personages zijn genuanceerd weergegeven, wat de levensechtheid benadrukt. De stijl is verhalend met veel dialoog. Achterin staat een verklarende woordenlijst. Er zijn geen illustraties. Soepel verlopend verhaal waarbinnen de werkelijkheid ongemerkt geintegreerd is. Vanaf ca. 12 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

 

> Kinderboeken > Lina & Lotte

Lina & Lotte

Lina & Lotte

Auteur:
Corine Naranji

Uitgave:
ISBN 9789044806629
Uitgeverij Clavis

Verschenen:
Mei 2007 Omschrijving:
Wat zou Lina graag naar het schoolfeest gaan. Helaas mag ze niet van haar vader. Van een feest waar jongens en meisjes samen zijn en dansen kan geen sprake zijn. Lina blijft dromen van het feest, vooral omdat ze daar eindelijk de kans zou krijgen om met Robin in contact te komen. Robin zit een klas hoger dan zij en het lijkt dat hij belangstelling voor haar heeft. Zelf is ze hevig verliefd op hem, maar durft dat niet te laten merken. Lotte komt met een plan: haar vriendin moet gewoon stiekem naar het schoolfeest gaan! Na lang aandringen stemt Lina toe. Het plan lijkt te lukken, maar dan wordt Lina op het feest gesignaleerd door een vriend van haar broer en daarmee loopt alles uit de hand…

Extra informatie:
Leeftijd: 11+

Wat ChickLit.nl van dit boek vindt:

Lina & Lotte is een leuk boek voor wat jongere meisjes. Het boek gaat over twee vriendinnen, de Marokkaanse Lina en de Nederlandse Lotte. Beiden zijn bijna 14 jaar oud en ervaren de perikelen van de beginnende puberteit. Maar elk op hun eigen manier, want Lina komt uit een Marokkaans gezin die er strenge regels op na houdt. Haar vader wil absoluut niet dat Lina in aanraking komt met jongens, ze moet maagd blijven tot haar huwelijk en ze mag onder geen beding in de verleiding komen. Een doodgewoon schoolfeest zit er voor Lina dus niet in. En verkering met die leuke Robin kan ze al helemaal vergeten. Wanneer ze voor het eerst ongesteld wordt, besluit haar vader ook nog is dat ze voortaan een hoofddoekje moet dragen. Lina is niet gelukkig en het feit dat alles bij Lotte thuis anders gaat, maakt haar erg verdrietig en jaloers. Maar samen verzinnen Lina en Lotte wel een manier om Lina toch op dat schoolfeest te krijgen. Alleen wanneer Achmed, de oudere broer van Lina in het spel komt, loopt het helemaal mis…
Dit boek is best leuk voor de meiden die net overal tussenin vallen. Té groot voor de echte kinderboeken en nog net iets te jong voor de tienerverhalen, zoals Gossip Girl. Dit boek is uitermate geschikt voor beginnende jeugdchicklit lezeressen. Een simpel en niet al te dik boekje, dat als een trein wegleest. En ook nog met een moraal over de islamitische cultuur!
(Jacky)

Meningen:


Lieveke (13): In één ruk uitgelezen. Zielig soms, maar ook romatisch. Je leeft echt mee met die meiden.


Mayte (12): Superleuk boek en heel spannend. Er is nog geen tweede deel (sip sip), maar het komt volgend jaar!!!


Fatma (13): Ik ben echt zo'n meisje als Lina... ik mag ook zo weinig van thuis. Maar mijn vader is toch liever dan die van Lina. Ik vind dit een héél leuk boek, en spannend ook. Ik ga het volgende deel ook lezen!!!


Lotte (15): Ik heet ook Lotte en daarom kocht ik onmiddellijk dit boek. Misschien ben ik te oud voor dit verhaal, maar het is toch superleuk. Ik hoop op een tweede deel.